Agrotroia

TARIMDA BAŞARI

Cevizde Bakım ve besleme

Bu programda, Kahramanmaraş Pazarcık’ta bulunan Lütfi Arayan’ın ceviz bahçesi ziyaret ediliyor. Agrotroia firması yetkilileri ve tarım uzmanları ile birlikte ceviz yetiştiriciliği, bakım ve besleme süreçleri detaylı şekilde ele alınıyor.

Ben Lütfi Arayan. Ceviz yetiştiriciliğine emekliliğim yaklaşırken, Kahramanmaraş Pazarcık’ta 15 dönümlük bir arazi alarak başladım. Çiftçilik geçmişim yoktu ve başlarda büyük zorluklar yaşadım. Yanlış budamalar, yetersiz bakım ve eksik destek nedeniyle bahçem yıllarca verim vermedi. İlk yıllarda, ceviz fidanlarını alırken hiçbir yönlendirme yapılmadı, nasıl budama yapacağımı, nasıl gübreleyeceğimi kimse anlatmadı. O yüzden bahçem aslında 14 yaşında olsa da, gerçek anlamda verim almaya ancak 8 yıl önce başladım. Bu süreçte, birçok zorlukla karşılaştım. "Ceviz dik, 5 senede köşeyi dönersin" gibi yanlış yönlendirmeler yapanlara inananlar oldu, ama ben öyle olmadığını kendi tecrübelerimle öğrendim. Ceviz bahçesi, ilgi ve bilgi gerektiriyor. Hele bir de kayalık ve taşlık bir araziniz varsa, işiniz daha da zor. Ama ben yılmadım. Bahçemi taşlardan arındırdım, her detayıyla ilgilendim. Son yıllarda Agrotroia firmasıyla tanıştım ve gübreleme ile bakım konularında profesyonel destek almaya başladım. Daha önce birçok hata yapmıştım, ama artık bilinçli hareket ediyorum.
  • Hasat sonrası bakım yapmayı öğrendim. Copperas ve Phosforico gübrelerle ağaçları hastalıklara karşı koruyorum.
  • Budamanın ne kadar önemli olduğunu fark ettim. Eskiden budama yanlış yapıldığı için verim çok düşüktü.
  • Meyve dolgunluğunu artırmak için hangi besinleri, ne zaman kullanacağımı biliyorum.
En büyük sıkıntılardan biri ise ceviz üreticisinin pazarlama problemi. Biz burada bütün emekleri veriyoruz ama bir bakıyoruz ki Çin’den, Ukrayna’dan ceviz ithal ediliyor. O zaman biz nasıl kazanacağız? Gübre pahalı, ilaç pahalı, işçi pahalı ama satış fiyatları düşük. Bütün bu zorluklara rağmen, ben ceviz bahçemi ticari bir iş olarak görmüyorum. Ağaçlarım büyüdükçe ben mutlu oluyorum. Bahçeme baktıkça huzur buluyorum. Ama emeğin de karşılığını almak istiyoruz. Bugün buraya gelen Agrot ekibine ve Köy TV’ye teşekkür ediyorum. Bahçemle ilgilendiklerinde, buraya geldiklerinde çok mutlu oluyorum. Keşke herkes çiftçiye bu kadar destek verse. Tarım bizim geleceğimiz. Umarım devletimiz, ithalat yerine yerli üreticiyi daha fazla destekler. Biz burada toprağa emek veriyoruz, toprağı seviyoruz. Tarımla uğraşan herkesin yolu açık olsun! 🍀
Teknik Destek İçin Tıklayınız.