Demir bitkilerde fotosentezin önemli gereksinimlerinden biri olup, başarılı bir gelişme için muhakkak gerekli iz elementlerden bir tanesidir.
Kurak bölgelerde oluşan kireçli topraklarda, eksikliğine en çok rastlanan mikro besin maddesidir. Eksikliği durumunda genç yapraklar yeşil rengini kaybedip sararır. Her demir gübreleme programı ve demir formu, bitki tarafından başarılı şekilde alınamayabilir. Kullanılan demirin sıvı ya da katı formda olması ve şelatlama şekli en önemli kriterdir. Hierro tamamı organik şelatlı demir çözeltisidir.
Kullanım Oranları
BİTKİ ADI | UYGULAMA DÖNEMİ | TOPRAKTAN (Damlama sulama ile) | YAPRAKTAN UYGULAMA |
SERA ve AÇIK ALAN SEBZELER (Domates, Biber, Hıyar, Patlıcan, Fasulye, çilek vb) | Fideler şaşırtıldıktan bir hafta sonra başlayarak meyve olgunlaşana kadar 3-4 uygulama yapılır | 1-2 lt / Da | 100 Litre Suya 200–250 ml |
YAPRAĞI YENEN KIŞLIK SEBZELER (Kıvırcık, Marul, Lahana, Ispanak vb) | Vejatasyon süresice 3-4 uygulama | 1-2 lt / Da | 100 Litre Suya 200–250 ml |
YUMRULU BİTKİLER (Şekerpancarı, Patates, v.b) Soğan, Sarımsak | Çapadan sonra bir uygulama 15-20 gün sonra ikinci uygulama | 1-2 lt / Da | 100 Litre Suya 200–250 ml |
Kavun, Karpuz, Kabak, | Kol atımında, meyve tutumunda 3-4 uygulama | 1-2 lt / Da | 100 Litre Suya 200–250 ml |
TÜM MEYVE AĞAÇLARI (Şeftali, Kayısı, Kiraz, Erik Elma, Armut, Ayva, Turunçgiller, Zeytin, Bağ, Fındık vb) | Vejatasyon süresice 3-4 uygulama | 2-2,5 lt / Da | 100 Litre Suya 250–300 ml |
Avakado | Vejatasyon süresice 3-4 uygulama | 2-2,5 lt / Da | 100 Litre Suya 250–300 ml |
Muz | Fide dikiminden bir ay sonra başlayarak doğuma kadar 3-4 uygulama | 1-2 lt / Da | 100 Litre Suya 250–300 ml |
ENDÜSTRİ BİTKİLERİ (Pamuk, Ayçiçeği vb) | Bitki boyunun 15-20 cm olduğu dönemden itibaren 2-3 uygulama | 1-2 lt / Da | 150-200 ml/dekar |
TÜM BAKLAGİLLER (Nohut, Fasulye Mercimek, Soya Ayçiçeği vb) | Gelişme dönemi boyunca 2-3 uygulama | 1-2 lt / Da | 150-200 ml/dekar |
TAHILLAR (Mısır, Buğday, Arpa, Çeltik vb) | Kardeşlenme ve sapa kalkma döneminde iki uygulama | 1-2 lt / Da | 150-200 ml/dekar |