Calcio temel görevi, hücre duvarlarını dolayısıyla bitkiyi güçlendirmektir. Eksikliğinde bitkinin hücre duvarları ve dokuları parçalanır. Hücre yapısında yer alan kalsiyum, bitki dokusunu ve meyveleri mantar ve bakteri enfeksiyonlarına karşı korur.
Kalsiyum genç dokuların (kök, sap ve yaprak) sağlıklı gelişimini, güzel ,renkli kaliteli ve sağlam meyveler elde etmek için gereklidir. Bitki gelime döneminde kalsiyum ihtiyacı en üst seviyelere ulaşır. Bitki ve meyvelerde kalsiyum noksanlığında kaynaklanan sorunlar ciddi ekonomik kayıplara sebep olmaktadırlar. Kalsiyum meyve, yumru ve tohumların sağlamlığını arttırır, raf ömrünü uzatır , geç hasat kayıplarını azaltır. Asetat şelatı sayesinde karışabilir bir üründür.
BİTKİ ADI | UYGULAMA DÖNEMİ | TOPRAKTAN (Damlama sulama ile) | YAPRAKTAN UYGULAMA |
SERA ve AÇIK ALAN SEBZELER (Domates, Biber, Hıyar, Patlıcan, Fasulye, çilek vb) | Fideler şaşırtıldıktan bir hafta sonra başlayarak meyve olgunlaşana kadar 3-4 uygulama yapılır |
1-2 lt / Da | 100 Litre Suya 200–250 ml |
YAPRAĞI YENEN KIŞLIK SEBZELER (Kıvırcık, Marul, Lahana, Ispanak vb) | Vejatasyon süresice 3-4 uygulama |
1-2 lt / Da | 100 Litre Suya 200–250 ml |
YUMRULU BİTKİLER (Şekerpancarı, Patates, v.b) Soğan, Sarımsak | Çapadan sonra bir uygulama 15-20 gün sonra ikinci uygulama | 1-2 lt / Da | 100 Litre Suya 200–250 ml |
Kavun, Karpuz, Kabak, | Kol atımında, meyve tutumunda 3-4 uygulama | 1-2 lt / Da | 100 Litre Suya 200–250 ml |
TÜM MEYVE AĞAÇLARI (Şeftali, Kayısı, Kiraz, Erik Elma, Armut, Ayva, Turunçgiller, Zeytin, Bağ, Fındık vb) | Vejatasyon süresice 3-4 uygulama | 2-2,5 lt / Da | 100 Litre Suya 250–300 ml |
Avakado | Vejatasyon süresice 3-4 uygulama | 2-2,5 lt / Da | 100 Litre Suya 250–300 ml |
Muz | Fide dikiminden bir ay sonra başlayarak doğuma kadar 3-4 uygulama | 1-2 lt / Da | 100 Litre Suya 250–300 ml |
ENDÜSTRİ BİTKİLERİ (Pamuk, Ayçiçeği vb) | Bitki boyunun 15-20 cm olduğu dönemden itibaren 2-3 uygulama | 1-2 lt / Da | 150-200 ml/dekar |
TÜM BAKLAGİLLER (Nohut, Fasulye Mercimek, Soya Ayçiçeği vb) | Gelişme dönemi boyunca 2-3 uygulama | 1-2 lt / Da | 150-200 ml/dekar |
TAHILLAR (Mısır, Buğday, Arpa, Çeltik vb) | Kardeşlenme ve sapa kalkma döneminde iki uygulama | 1-2 lt / Da | 150-200 ml/dekar |