Toplam Azot ( Nitrat) : % 8
Suda Çözünür Kalsiyum oksit (Cao) : % 14
Calcio temel görevi, hücre duvarlarını dolayısıyla bitkiyi güçlendirmektir. Eksikliğinde bitkinin hücre duvarları ve dokuları parçalanır. Hücre yapısında yer alan kalsiyum, bitki dokusunu ve meyveleri mantar ve bakteri enfeksiyonlarına karşı korur. Kalsiyum genç dokuların (kök, sap ve yaprak) sağlıklı gelişimini, güzel ,renkli kaliteli ve sağlam meyveler elde etmek için gereklidir. Bitki gelime döneminde kalsiyum ihtiyacı en üst seviyelere ulaşır. Bitki ve meyvelerde kalsiyum noksanlığında kaynaklanan sorunlar ciddi ekonomik kayıplara sebep olmaktadırlar .
Kalsiyum meyve, yumru ve tohumların sağlamlığını arttırır, raf ömrünü uzatır , geç hasat kayıplarını azaltır
Asetat şelatı sayesinde karışabilir bir üründür.
4,5 pH değerine sahip olan ürün 1,30 kg / lt hacmindedir. 1 lt ,5 lt ve 20 ltlik ambalajlarda satışa sunulmuştur.
- % 14 Kalsiyum nitrat % 8 Azot içerir.
- Fosforlu ürünlerde dahil karışabilir bir üründür.
- Propiyonat ve asetat şelatlıdır.
- Yapraktan ve kökten hızlı alınır.
- Calcio temel görevi hücre duvarlarını, bitki dokularını güçlendirmektir.
- Eksikliğinde bitkinin hücre duvarı ve dokuları parçalanır.
- Calcio genç dokuların sağlıklı gelişimini, güzel, renkli ve kaliteli meyvelerin oluşmasında rol alır
- Eksikliğinde , çiçek ucu çürüklükleri, meyve çürüklükleri, meyvede çatlama , bitkide gelişim durması gibi etkiler gösterir.
- Bitkinin her evresinde, bitki kalsiyuma ihtiyaç duyar.
- Eksiklikleri meyvede ciddi kayıplara dolayısıyla ciddi ekonomik kayıplara sebep olur
Kalsiyum eksikliği bitki büyümesinin durması ve küçük yaprak ve sapların belirmesiyle kendini gösterir. Genç yaprakların gelişimi aksar ve noksanlık olan bitkiler solgun yeşil renk alırlar. Uçtaki yapraklar aşağı ve kendi içlerine doğru kıvrılırlar. Sararırlar ve yaprak kenarları yanar. Yapraklarda nekrotik lekeler oluşur. İç damarlarda klorozlar meydana gelir. Yaprak uçları lahana, marul, çilek, karanfil vb. olduğu gibi kahverengiye dönebilir ki buna uç yanıklığı denmektedir. Saptaki büyüme noktalarının ölmeleri de sıkça görülmektedir.
Kullanım Oranları
BİTKİ ADI | UYGULAMA DÖNEMİ | TOPRAKTAN (Damlama sulama ile) | YAPRAKTAN UYGULAMA |
SERA ve AÇIK ALAN SEBZELER (Domates, Biber, Hıyar, Patlıcan, Fasulye, çilek vb) | Fideler şaşırtıldıktan bir hafta sonra başlayarak meyve olgunlaşana kadar 3-4 uygulama yapılır |
1-2 lt / Da |
100 Litre Suya 200–250 ml |
YAPRAĞI YENEN KIŞLIK SEBZELER (Kıvırcık, Marul, Lahana, Ispanak vb) | Vejatasyon süresice 3-4 uygulama |
1-2 lt / Da | 100 Litre Suya 200–250 ml |
YUMRULU BİTKİLER (Şekerpancarı, Patates, v.b) Soğan, Sarımsak | Çapadan sonra bir uygulama 15-20 gün sonra ikinci uygulama | 1-2 lt / Da | 100 Litre Suya 200–250 ml |
Kavun, Karpuz, Kabak, | Kol atımında, meyve tutumunda 3-4 uygulama | 1-2 lt / Da | 100 Litre Suya 200–250 ml |
TÜM MEYVE AĞAÇLARI (Şeftali, Kayısı, Kiraz, Erik Elma, Armut, Ayva, Turunçgiller, Zeytin, Bağ, Fındık vb) | Vejatasyon süresice 3-4 uygulama | 2-2,5 lt / Da | 100 Litre Suya 250–300 ml |
Avakado | Vejatasyon süresice 3-4 uygulama | 2-2,5 lt / Da | 100 Litre Suya 250–300 ml |
Muz | Fide dikiminden bir ay sonra başlayarak doğuma kadar 3-4 uygulama | 1-2 lt / Da | 100 Litre Suya 250–300 ml |
ENDÜSTRİ BİTKİLERİ (Pamuk, Ayçiçeği vb) | Bitki boyunun 15-20 cm olduğu dönemden itibaren 2-3 uygulama | 1-2 lt / Da | 150-200 ml/dekar |
TÜM BAKLAGİLLER (Nohut, Fasulye Mercimek, Soya Ayçiçeği vb) | Gelişme dönemi boyunca 2-3 uygulama | 1-2 lt / Da | 150-200 ml/dekar |
TAHILLAR (Mısır, Buğday, Arpa, Çeltik vb) | Kardeşlenme ve sapa kalkma döneminde iki uygulama | 1-2 lt / Da | 150-200 ml/dekar |